Rezultati natečaja 2012

Slovenski osnovni šoli, Col – Podkraj in Hrpelje sta se spomladi 2012, odlično odrezali na italijansko-slovenskem čezmejnem natečaju Poganjki projektov, ki je bil namenjen razširitvi uporabe Učnega pripomočka za poučevanja projektnega vodenja v šolah.

S projektom »Moje roke« si je Podružnična OŠ Podkraj delila prvo mesto z osnovno šolo iz Sovodenj, ki je sodelovala s projektom »Učna ura o recikliranju odpadkov«. Zmagovalno ekipo so sestavljali otroci 1. in2. razreda po vodstvom učiteljice Katje Turk Medvešček. Hrpeljski četrtošolci pa so pod vodstvom Suzane Jelušič projektno vodenje spoznavali s projektom »Preteklost«.

   

Na letošnji drugi izvedbi natečaja, ki se je z zaključno prireditvijo in podelitvijo nagrad 31.3.2012 uspešno sklenil v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici, sta udeležence pozdravila vodja natečaja Giorgio Bensa iz Gorice ter predstavnika združenj Project Management Institute (PMI) iz Severne Italije in iz Slovenije. Walter Ginevri, predsednik PMI Severna Italija je s soprogo Mariù Moresco tudi avtor omenjenega gradiva, je bil navdušen nad preko 150 otroci, ki so napolnili dvorano KC, predvsem pa nad njihovimi izdelki. Iz Milana je prinesel tudi novico, da je bilo gradivo prevedeno že v šesti jezik (nazadnje v japonščino), po njem pa kot referenco za poučevanje otrok posegajo tudi Američani. Jana Barba, predstavnica PMI Slovenija je predstavila prevod gradiva v slovenski jezik, ki so ga zagotovili prostovoljci v združenju PMI Slovenija in  izpostavila njegov cilj, da bodo otroci preko posrednega spoznavanja projektnega vodenja, pridobili pomembne veščine za uresničevanje velikih zamisli v življenju. Dodala je tudi, da temelji združenje PMI na etičnih vrednotah odgovornosti, spoštovanja, poštenosti in pravičnosti, ki jih žal v poslovnem svetu primanjkuje.

Na natečaju so sodelovale še naslednje šole iz Italije: osnovna šola s polnim časom “Pecorini – Sant’Anna” iz Gorice (III. B razred), osnovna šola »Pecorini – Straccis« iz Gorice (razredi IV, V in IV A s polnim časom), osnovna šola s slovenskim učnim jezikom »Peter Butkovič-Domen« iz Sovodenj (V. razred), osnovna šola v slovenskem jeziku »Zorzut« iz Bračana v Krminu (it. Brazzano di Cormons), in Dijaški dom iz Gorice.

Za zmagovalno šolo iz Sovodenj je tablični računalnik ipad 2 prispeval KB 1909, za šolo iz Podkraja pa je zavod Ad formandum daroval tablični računalnik Samsung.

Žiriji, ki je ocenjevala projekte, je predsedovala mestna svetnica Občine Gorica Silvana Romano. V njej so sodelovale še Mariù Moresco iz Milana, soavtorica učnega pripomočka za osnovne šole, Luca Sanson iz Gorice, član organizacijskega tima natečaja »Poganjki projekta«, Alenka Slabe iz Ljubljane, predsednica združenja PMI Slovenija in Vesna Tomsic iz Gorice, predsednica deželne ZSKD.