Učni pripomoček

Učni pripomoček Poganjki projektov si lahko prenesete s spletne strani PMIEF tukaj.

Učni pripomoček Poganjki projektov so izdelali strokovnjaki projektne in pedagoške stroke. Njegova glavna avtorja sta Walter Ginevri, PMP, PgMP, predsednik združenja PMI-NIC iz Milana, in Mariù Moresco, učiteljica iz osnovne šole Cinque Giornate v Milanu. Zasnovan je s ciljem, da se osnovnim šolam brezplačno ponudi dobro prakso s področja projektnega načina dela in projektnega vodenja, ki je bila uspešno preverjena v osnovnih šolah v Italiji, Sloveniji, Franciji, Veliki Britaniji, Španiji, Švici, na Portugalskem, Mehiki in drugje. Metodološki okvir je sicer prilagojen za osnovno šolo, vendar ostaja skladen z dobro prakso PMI.

Ime Poganjki projektov simbolizira prve rezultate uvajanja projektne kulture, ki jo želimo posejati med učenkami in učenci osnovnih šol – z željo, da bi se v času njihovega šolanja razcvetela tako, da bodo v odraslo dobo vstopili opremljeni z osnovnimi znanji za projektni način dela.

Po zaslugi prostovoljnega dela članov Združenja PMI Slovenija je učni pripomoček Poganjki projektov na voljo tudi v slovenskem jeziku. Učni pripomoček je v slovenščini skupaj s preostalimi dvanajstimi jeziki, v katere je bil preveden, objavljen na strani Project Management Institute, Education Foundation (PMIEF) pod razdelkom Projects From the Future: Kit for Primary School. Pripomoček je mogoče uporabljati tudi za interaktivno tablo.

O učnem pripomočku

Naslov v italijanščini: Progetti in erba®: il Kit per la Scuola Primaria
Naslov v angleščini: Projects from the future®: Kit for Primary School

Avtorja
Walter Ginevri, PMP, PgMP, predsednik PMI-NIC
Mariù Moresco, učiteljica na osnovni šoli Cinque Giornate v Milanu

Avtorske pravice in lastništvo
PMI® Northern Italy Chapter, 2010

Vizija
Usposabljanje učiteljskega kadra v osnovnih šolah, tako da bodo v izobraževalni proces lahko vključevali tudi projektno vodenje.

Namen

  • V šolah predstaviti dobro prakso s področja projektnega vodenja, ki se običajno uporablja na različnih strokovnih področjih.
  • Izkoristiti pozitivne izkušnje, ki so bile pridobljene in preverjene v nekaterih šolah.
  • Pomagati učiteljem pri iskanju novih poti, kako “poučevati, da se bodo otroci naučili” .

Cilj

  • Predstaviti življenjski cikel projekta od oblikovanja ideje do končanja projekta v šolskem okolju, v jeziku, ki bo razumljiv tako učiteljicam kot tudi učencem.
  • Pridobljene izkušnje v obliki dobre prakse s področja projektnega načina dela in projektnega vodenja brezplačno ponuditi osnovnim šolam.

Prednosti in dodana vrednost

  • vodstvo šole – uspešna realizacija zastavljenih projektov in zviševanje kvalitetne ravni izobraževanja z novo pridobljenim praktičnim znanjem projektnega vodenja brez stroškov za usposabljanje;
  • učitelji – manj stresno delo in učinkovitejše izvajanje projektov po učnem načrtu, lažje in enostavnejše vodenje in sledenje projektov, razvijanje mehkih veščin, organiziranje, komuniciranje, timsko delo;
  • učenci – pridobivanje znanj za življenje, timsko delo, sprejemanje odgovornosti in sodelovanje v timu, razvijanje mehkih veščin, razvijanje pozitivne samopodobe in osebnosti;
  • starši – boljša povezanost s šolo, zadovoljstvo s pridobivanjem novega znanja in uspehov otrok.